Wat is een VPN? En wat kun je met één doen?

VPN uitgelegd in een paar seconden. Een VPN (virtual private network) is de gemakkelijkste en meest effectieve manier voor mensen om het internet veilig te bezoeken en om je identiteit te beschermen. Terwijl u verbinding maakt met een beveiligde VPN-server, gaat je internet via een gecodeerd kanaal welke niemand kan inzien. Ook hackers, regeringen en zelfs je internetprovider kan hier niets van zien. Wel een prettig en veilig gevoel. Toch? 

De versleutelde VPN-verbinding

Consumenten gebruiken VPN’s om hun online activiteit privé te houden en ervoor te zorgen dat de toegang tot sites en diensten die anders kunnen worden beperkt. Het is natuurlijk een prettig idee dat iemand anoniem het internet op kan gaan. Bijvoorbeeld om specifieke zaken te downloaden en op te zoeken, waarvan je eigenlijk liever niet wilt weten dat jij dit doet. 

Ook bedrijven gebruiken een VPN om bijvoorbeeld werknemers uit het buitenland op het netwerk aan te sluiten of om vanuit huis toegang te krijgen tot de server of andere belangrijke zaken. Belangrijk natuurlijk voor het bedrijf. 

voordelen van een VPN (virtual private network)

Er zijn volop voordelen als je een VPN gebruikt. 

Flexibele locatie

Het is eenvoudig om je locatie te wijzigen. Handig wanneer je in het buitenland een serie wilt kijken die alleen in Nederland is te zien. Of bijvoorbeeld een serie uit Amerika welke alleen in Amerika zichtbaar is. Het gebeurt dat in verband met de rechten een serie alleen in een specifiek land te zien is. Ook kun je omzeilen wanneer landen bepaalde sites hebben geblokkeerd of niet tonen. Met het VPN kun je het land instellen. JE VPN kan je locatie van Nederland naar Engeland, Canada of Australië veranderen. Zelf blijf je gewoon op je plek zitten. Wel zo prettig. 

Bescherm je privacy

Uw IP-adres wijzigen met een VPN helpt uw identiteit te beschermen op websites, apps en services die u willen volgen. Goede VPN’s voorkomen ook uw internetprovider, mobiele vervoerder en iemand anders die mogelijk luistert van het zien van uw activiteit, dankzij een laag sterke codering.

Vergroot de beveiliging 

Met een VPN vergroot je de veiligheid in verschillende vormen. Het gaat om het beschermen van je wifi netwerk en ook op verschillende aanvallen van hackers. Ook als je onderweg bent kun je hier gebruik van maken. Het is namelijk ook mogelijk om een VPN op je mobiel te gebruiken. Perfect als je veel reist of vaak onveilige wifi netwerken gebruikt. Het is ideaal en handig om zo zonder zorgen op een gratis wifi netwerk te browsen. 

 Geblokkeerde sites? 

Soms wordt een site geblokkeerd. Ook kan er in een land censuur zijn van social media, YouTube of andere sites. Met een VPN is het mogelijk om blokkades te omzeilen. Ook als je op school zit of bijvoorbeeld op kantoor. Het is dan handig om een VPN te gebruiken.

Wanneer moet je nu eigenlijk een VPN gebruiken?

Wanneer je eigen privacy belangrijk voor je is, is het goed om een VPN te gebruiken om verbinding met het internet te maken Een VPN applicatie draait op de achtergrond en eigenlijk merk je hier weinig van. Je kunt het gewoon gebruiken, zoals je normaal het internet gebruikt. Je hebt wel het prettige gevoel dat je privacy goed beveiligd wordt. Beter dan wanneer je normaal het internet gebruikt. 

Het is ideaal als je aan het reizen bent, veel vliegt, wanneer je de wereld verkent en niet wilt dat er wordt meegekeken met je persoonlijke zaken. 

Lekker bij het streamen 

Het is ook handig om lokale blokkades van streaming diensten te omzeilen. Denk aan de streamings services van HBO, Netflix, Hulu of Amazon. Het i mogelijk om toch de juiste films te zien. 

Openbare wifi punten veilig maken 

Een wifi hotspot in een vliegveld, restaurant of coffeeshop kan kwetsbaar zijn. Het kan een ingang zijn om persoonlijke gegevens te stelen of in te zien. Een VPN voorkomt dit. Zonder zorgen gratis het wifi op dus. 

 Anoniem alles downloaden 

Het is natuurlijk handig om ook zonder een spoor achter te laten bestanden te downloaden. Het zorgt voor een anonimiteit welke zorgt voor zorgeloos download plezier. Ideaal toch? 

Hoe werkt een VPN nu eigenlijk? 

Laten we kijken het het is zonder VPN om het daarna goed uit te leggen. Zonder een VPN ga je naar een site via de verbinding van je internet service provider. Je hebt een uniek IP adres. Het is het adres online. Alles gaat via dit adres en daardoor kan al het verkeer hieraan gekoppeld worden. Men kan dus traceren welke sites je bezocht en wat je online doet. 

Een VPN? 

Een VPN (virtual private network) maakt een extra tussenstap. Met een versleutelde verbinding maak je een verbinding met het internet. Je maakt met de versleutelde verbinding een connectie met het internet. Ze zien je IP adres niet meer. Vanaf je PC ga je naar je VPN en dan naar de provider van het internet. Er is geen sprake meer van een IP adres wat te achterhalen is. Wel zo prettig toch? Het is ideaal voor bedrijven en consumenten. 

Is het zinvol om een VPN te gebruiken? 

Met een virtual private network verbinding ben je anoniem. Ook ben je minder kwetsbaar voor hackers en andere narigheid. Het is daarom alleen al handig en goed om het te gebruiken. Wees slim en kies ook voor een VPN. Voor de kosten hoef je het zeker niet te laten. Het is erg betaalbaar.