Hoe nieuwe technologie de gezondheid van vrouwen verbeterd 

Nieuwe technologie zorgt in 2022 voor meer begrip voor de gezondheid van vrouwen. Vrouwen hebben namelijk niet alleen last van andere ziekten dan mannen, maar hebben ook last van andere symptomen dan mannen. Daarom onderzoekt de Universiteit van Twente de mentale en fysieke verschillen tussen mannen en vrouwen in geval van ziekte. Dit onderzoek moet ervoor zorgen dat er technologie ontwikkeld wordt waarmee preventie, het stellen van een diagnose en behandeling eenvoudiger wordt. 

nieuwe technologie

Kunstmatige intelligentie als nieuwe technologie in de gezondheidszorg

In de gezondheidszorg is men altijd op zoek naar nieuwe manieren om het welzijn van patiënten te verbeteren. Een van de meest gebruikte innovaties op dit gebied is kunstmatige intelligentie. Kunstmatige intelligentie kan worden toegepast om de gezondheid van vrouwen te verbeteren.

De technologie helpt zorgverleners om ziekten, zoals kanker of hart- en vaatziekten vroegtijdig te diagnosticeren. Het gaat als het ware om het vergaren van nieuwe data, zodat de verschillen in het ziektebeeld tussen vrouwen en mannen beter zichtbaar wordt. Dit maakt het mogelijk om gepersonaliseerde zorg te bieden. 

De gezondheidszorg is momenteel gericht op het mannelijk lichaam

Als je op de middelbare school biologie hebt gevolgd, dan heb je de basis onder controle. Toch verschillen de lichamen van man en vrouw meer dan je in eerste instantie verwacht. Naast de uiterlijke verschillen uiten symptomen zich bij vrouwen vaak anders dan bij mannen.

Zo zijn wetenschappers er inmiddels achter dat een hartaanval bij een man bijvoorbeeld heel anders aanvoelt dan een hartaanval bij een vrouw. Heeft een vrouw een hartaanval, dan krijgt ze een aantal dagen voor de hartaanval waarschijnlijk last van klachten als misselijkheid, duizeligheid, pijn in de bovenbuik, rug en kaak en vermoeidheid. 

Omdat deze klachten veel lijken op griepsymptomen, wordt ruim 54% van hartaanvallen bij vrouwen niet opgemerkt. Om hier verandering in te brengen ligt er in 2022 meer focus op de manier waarop nieuwe technologie de gezondheid van vrouwen verbeterd. Dit wordt niet alleen gestimuleerd door AI, maar ook door slimme apparaten met sensoren die informatie kunnen geven over je algehele gezondheid. 

Gepersonaliseerde zorg voor vrouwen

Het is belangrijk om naar gepersonaliseerde zorg te streven. Hiermee is het namelijk eenvoudiger om ziekte te voorkomen, te herkennen en te behandelen. Hiernaast kijkt de gezondheidszorg naar manieren om zelf beter om te gaan met fysieke en mentale gezondheid in combinatie met nieuwe technologie. Dit zorgt ervoor dat vrouwen hun gezondheid tijdens verschillende levensfases kunnen monitoren vanuit huis. Stel dat je bijvoorbeeld net begint met menstrueren, dan kan nieuwe technologie in de vorm van slimme menstruatiecups je meer vertellen over je hormonen, bloedverlies en meer. 

Zit je in de overgang? Dan kan je gebruikmaken van een verkoelende armband en als je zwanger bent dan kan de gynaecoloog je waarden monitoren via een slimme pleister. Allemaal ontwikkelingen die het leven van vrouwen in de nabije toekomst veiliger en comfortabeler kunnen maken. 

Wil je meer lezen over technologie? Lees verder in ons blog.

Plaats een reactie