Vliegen wordt structureel duurder

Ga je aankomende winter op vakantie of ben je de vakantie voor volgend jaar aan het plannen? Het goede nieuws is dat het eindelijk weer gewoon kan. Het slechte nieuws is dat je er rekening mee moet houden dat de vliegtickets in prijs omhooggaan in 2023. Vliegen wordt structureel duurder om de verliezen van de corona-crisis terug te verdienen. Waar je precies rekening mee moet houden ontdek je in dit artikel. 

Vliegen wordt structureel duurder, waarom?  

Vakantiegangers hadden het in de zomer al moeilijk op Schiphol. Vluchten werden geannuleerd, de bagage ging soms niet mee naar de bestemming en de wachtrijen zijn enorm. Wacht je op de wintermaanden om je vakantie te boeken dan is de kans groot dat je weer tegen verrassingen aanloopt. Dit keer worden de vliegtickets duurder met maar liefst 10% tot 20%. Dit is het directe gevolg van een hogere vliegbelasting, de verhoging van havengelden en dure brandstof. Dat laatste heeft de grootste impact op de luchtvaart. Olie is op dit moment namelijk gemiddeld 50% duurder dan begin dit jaar, en daar hebben vliegtuigmaatschappijen flink last van. 

Vliegen wordt structureel duurder door afloop van lopende contracten

Vliegen wordt structureel duurder door de afloop van lopende contracten. Dat reizigers in de zomermaanden weinig hebben gemerkt van duurdere brandstofprijzen is te wijten aan geplande inkoop. Brandstof wordt vaak ver van tevoren ingekocht tegen een vaste prijs die wordt vastgesteld in een contract. Veel van deze contracten lopen in de wintermaanden af, waarna vliegtuigmaatschappijen brandstof moeten inkopen tegen de huidige olieprijzen. De prijs hiervan zal in de wintermaanden worden doorberekend in de prijs van de vliegtickets.

Prijsstijging geldt voor alle reizen

Vliegen wordt structureel duurder en flink ook. Naar verwachting betaal je voor verre reizen straks bijna € 100 meer. Reis je bijvoorbeeld naar de Caribische eilanden, dan ben je in 2023 gemiddeld € 800 kwijt voor je vliegticket. De prijs is echter sterk afhankelijk van de dag en het tijdstip waarop je boekt. De prijsstijgingen blijven niet beperkt tot de wintermaanden van 2022. Naar verwachting zullen de prijzen van vliegtickets in de zomer van 2023 weer stijgen. Dit keer met een verwacht bedrag van € 50 tot € 60. Reizen wordt duurder voor zowel korte als lange reizen, terwijl de koopkracht op dit moment juist omlaaggaat. Een logisch gevolg hiervan is minder vliegreizen in 2023, wat leidt tot minder drukte op de luchthaven maar ook minder omzet voor Schiphol. 

Het klimaatakkoord heeft ook invloed op de prijs van vliegreizen

De Europese Unie heeft in 2021 bepaald dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 verlaagd moet zijn met minstens 55%. In 2050 is het de bedoeling dat de hele Europese Unie klimaatneutraal is. In een notendop betekent dit dat de CO2-uitstoot die op dat moment nog gemeten wordt, gecompenseerd moet worden. Mede hierdoor moet de luchtvaartsector in rap tempo verduurzamen. Hiernaast worden de kosten voor uitstootrechten steeds hoger en deze kosten worden vermoedelijk doorberekend aan de klant. Dit zorgt er ook voor dat vliegtickets duurder worden. 

Vliegen wordt structureel duurder, maar wil je toch besparen op de kosten van je vliegticket? Wacht dan op de KLM werelddeal weken waarin tickets voor scherpe prijzen worden aangeboden of boek een last-minute voordat je op vakantie gaat! 

Plaats een reactie