Bestuurders onder invloed, het komt in 2022 steeds vaker voor

In 2022 valt het op dat er steeds meer mensen dronken achter het stuur stappen. De politie geeft aan dat vanaf januari tot en met oktober dit jaar ruim 36.000 processen-verbaal zijn uitgeschreven aan bestuurders onder invloed. In totaal is dat al meer dan in heel 2021 en 2019.  Dit is mogelijk het geval van opstandigheid na de afgelopen twee jaar waarin we regelmatig te maken kregen met lockdowns, maar het kan ook te maken hebben met het feit dat politie nu ook op medicatie en drugs controleert.

Analyse van het ANP onthult cijfers uit 2021 en 2019

Een analyse van het ANP onthult cijfers van processen-verbaal die werden uitgeschreven aan mensen die onder invloed achter het stuur zaten. In 2019 zien we dat de teller stopte op 32.000. Tijdens de coronacrisis in 2021 schreef de politie 31.600 processen-verbaal uit. De politie was in 2022 echter niet alleen druk met mensen die onder invloed van alcohol achter het stuur zaten. Ook mensen die drugs, zoals wiet of hasj of medicijnen hadden ingenomen voor het rijden werden meegeteld. Tot slot werden bestuurders die een test weigerden ook opgeschreven. Mogelijk heeft dit voor een flinke toename ten opzichte van 2021 gezorgd.

Vooral een toename van bestuurders onder invloed in Limburg en Gelderland

In Limburg en Gelderland waren de percentages aan mensen die een proces-verbaal kregen het hoogste. Ten opzichte van 2021 kregen mensen in Limburg tot 36% vaker te maken met de politie en in Gelderland 35% vaker. Landelijk kregen mensen 14% vaker een proces-verbaal door onder invloed achter het stuur te stappen in 2022. Desondanks is het lastig om te bepalen wat deze stijging precies veroorzaakt. Het is mogelijk dat er mensen na restricties de tijd willen inhalen. Jongeren gaan vaker uit, drinken dan wat en stappen achter het stuur. Simpelweg omdat ze zelfverzekerd genoeg zijn en denken dat ze niet gecontroleerd zullen worden. We zien dan ook bij het statistiekbureau CBS dat ruim een derde van de verdachten die onder invloed reden in 2021 onder de 25 jaar oud was. 

Het loslaten van coronamaatregelen heeft invloed op alcohol en drugsgebruik

De politie denkt er hetzelfde over. Volgens eigen zeggen zijn politieagenten landelijk niet meer gaan controleren op rijden onder invloed. Zij denken daarom dat het loslaten van de coronamaatregelen in steden waar veel jongeren wonen de oorzaak is van de toename in processen-verbaal. Dit komt vooral omdat openbare faciliteiten weer open zijn en de verkeersintensiteit toeneemt. Het komt dus simpelweg vaker voor dat mensen achter het stuur stappen in vergelijking met 2021 of 2020.

Hiernaast zijn er veel mensen thuis gebleven tijdens de vakantieperiode in 2022. Dit kwam niet alleen door coronamaatregelen in sommige landen, maar vooral door drukte en chaos op Schiphol. Het resultaat was dat campings in Nederland zelf volgeboekt waren en mensen in plaats van in een ander land, nu dronken worden op de camping in Nederland. Dit heeft mogelijk bijgedragen aan de toename van bestuurders onder invloed. Laten we hopen dat deze toename van bestuurders onder invloed in 2023 weer snel gaat verminderen.

Plaats een reactie