Zo kun je pootjes beschermen tegen heet asfalt

Hoe kun je jouw hond’s pootjes beschermen tegen heet asfalt? De zomer is in volle gang en zo nu en dan lopen de temperaturen hoog op. Heb je een kat die regelmatig naar buiten gaat of een hond waar je een paar keer per dag mee gaat wandelen? Let dan goed op de temperatuur van het asfalt. Is het buiten zo’n 25 graden, dan kan het asfalt al snel opwarmen tot 50 graden. Is het buiten 30 graden, dan kan de temperatuur van het asfalt oplopen tot 60 graden. Dit is wat je kunt doen om de pootjes van je viervoeter te beschermen tegen warm asfalt. 

pootjes beschermen tegen heet asfalt

Over de voetzolen van je viervoeter 

Zowel honden als katten lopen overal overheen. In de winter lopen ze over sneeuw en ijs en in de zomer over een warme stoep of heet asfalt. In principe zijn de voetzolen van je huisdier dus erg sterk, maar het is altijd oppassen als de temperaturen hoger dan normaal oplopen. 

De voetzooltjes van je hond of kat bestaan uit vetweefsel. Ze hebben een dempende functie en zorgen voor meer comfort. Door de voetzolen worden gevoelige en diepliggende delen in de pootjes beschermd. De zooltjes beschermen je huisdier bovendien tegen extreme temperaturen in de winter én de zomer. 

Dit is wat je hond of kat voelt bij warm weer 

Iedereen heeft wel eens over heet zand gelopen en daardoor weet je hoeveel pijn het lopen over warm zand kan doen. Voor asfalt en stoepstenen geldt dat de temperatuur hiervan ook hoog kan oplopen. Is het buiten zo’n 25 graden, dan kan het asfalt al snel een temperatuur krijgen van 50 graden. Bij tropische temperaturen boven de 30 graden is het helemaal goed oppassen. Asfalt kan in dit geval een temperatuur hebben van zo’n 60 graden. Zorg er dus voor dat je huisdier niet in de volle zon naar buiten gaat en loop met je hond bij voorkeur over gras en niet over asfalt of grind. 

Heeft de straat of het asfalt een te hoge temperatuur, dan kunnen de voetzolen van je viervoeter al binnen 5 minuten verbranden. Om dit te voorkomen kun je de temperatuur testen door je handpalm voor 10 seconden op de grond te leggen. Als de ondergrond te warm is om je hand op de grond te laten liggen, dan is het te warm om je huisdier naar buiten te laten. 

Zo kan je pootjes beschermen tegen heet asfalt

De pootjes beschermen tegen heet asfalt is belangrijk. De voetzolen van je viervoeter moeten gehydrateerd blijven. Merk je dat de voetzolen droog of zelfs gescheurd zijn, dan kun je hier speciale crèmes van de dierenarts op smeren. Je kunt ook een beetje pure kokosolie op de voetzooltjes smeren om ze te hydrateren. Om de voetzolen van je huisdier te beschermen tegen extreme temperaturen kun je hiernaast het beste kiezen voor schoentjes. Deze schoentjes zorgen voor een goede bescherming tegen zowel heet asfalt in de zomer als ijs en sneeuw in de winter.