Je huisdier fit houden tijdens de wintermaanden

Het zijn niet alleen mensen die tijdens de wintermaanden op hun gewicht moeten letten. Huisdieren worden ook vaak molliger en dat komt doordat ze niet zoveel calorieën verbranden als normaal. Naarmate de temperatuur daalt, wordt het voor huisdieren moeilijker om warm te blijven. Dit kan leiden tot een afname van de activiteit en een toename van de voedselconsumptie, waardoor je huisdier dikker wordt. Wil je je huisdier fit houden tijdens de wintermaanden, dan zijn dit onze beste tips.

Je huisdier fit houden tijdens het winterseizoen 

Net als mensen hebben huisdieren in de winter de neiging om meer te eten en minder te bewegen. Dit kan er al snel voor zorgen dat je huisdier te maken krijgt met overgewicht. Heb je bijvoorbeeld een hond die in de zomer 4 keer per dag naar buiten gaat, maar in de winter 2 keer, dan is het belangrijk om extra lichaamsbeweging te stimuleren. 

huisdier fit houden

Lichaamsbeweging stimuleren 

Voor elk huisdier is lichaamsbeweging belangrijk. Van hamsters tot vogels en van katten tot honden. Het ene huisdier zorgt zelf voor voldoende lichaamsbeweging, maar heb je een kat of hond dan is je huisdier afhankelijk van jou en hoe vaak je je huisdier naar buiten laat. Wil je je kat of hond in de wintermaanden minder lang of minder vaak naar buiten laten, dan is het slim om in huis naar manieren te zoeken om lichaamsbeweging te stimuleren. Ga hier creatief mee om om snelle resultaten te boeken. Bouw bijvoorbeeld een parcours met huis-tuin-en-keuken spullen zoals wc-rollen, pannen, lintjes, touwen en zelfs je meubels.

Wil je je huis niet verbouwen voor je huisdier? Dan is het ook mogelijk om in verschillende slimme speeltjes te investeren. Denk bijvoorbeeld aan een trektouw dat je aan de grond kunt bevestigen met een zuignap of een automatische laser die je katten bezig houdt. 

Je huisdier fit houden met een eetschema 

De meeste huisdieren hebben een vast eetschema. Alhoewel je in de wintermaanden kunt merken dat je huisdier meer wil eten, loont het om je vast te houden aan dit eetschema. Door je aan een vast eetschema te houden weet je zeker dat je huisdier niet te veel of te weinig voedsel binnenkrijgt. Eet je huisdier niet meer dan normaal, maar merk je een flinke toename in gewicht? Dan is het verstandig om contact te maken met je dierenarts om dit probleem te bespreken. Zo weet je zeker dat je huisdier geen last heeft van een onderliggende aandoening. 

Zorg ervoor dat je kat ‘s nachts binnen is 

Laat je je kat of poes namelijk ronddwalen, dan is de kans op onderkoeling groter. Hiernaast is de kans groot dat je kat of poes op jacht gaat en buiten de deur eet. Dit heeft invloed op het dieet van je huisdier en kan er bovendien voor zorgen dat je poes of kat ziek wordt. Je kunt dit eenvoudig voorkomen door je kat of poes in de wintermaanden alleen overdag naar buiten te laten. 

Plaats een reactie