Chocoladevergiftiging bij huisdieren tijdens de feestmaand

Een chocoladevergiftiging bij huisdieren? Is dat mogelijk? Jazeker is dat mogelijk! Vooral in de decembermaand komt dit vaker voor. Sinterklaas strooit van alles door het huis, vervolgens worden er allemaal lekkere dingen in een grote boom gehangen en als kers op de taart staat er overal iets lekkers tijdens de kerstdagen. Het zal je dan ook niet verbazen dat een chocoladevergiftiging bij huisdieren tijdens de feestmaand vaker voorkomt dan normaal. Heeft jouw viervoeter chocolade te pakken gekregen? Dan is dit wat je kunt doen om chocoladevergiftiging bij huisdieren te voorkomen.

Chocoladevergiftiging bij huisdieren – over de symptomen

Zowel honden, katten én papegaaien kunnen goed ziek worden van chocolade. In het ergste geval kunnen deze huisdieren na het eten van chocola overlijden en daarom is het belangrijk om, zeker in de decembermaand, te weten wat de symptomen van een chocoladevergiftiging zijn. Heeft je huisdier last van milde verschijnselen, dan zul je allereerst diarree en braken opmerken. Bij een ernstige vergiftiging zal je huisdier gaan rillen. Het hart klopt vaak sneller en in het ergste geval krijgt je huisdier last van epileptische aanvallen.

Het lastige aan een chocoladevergiftiging is dat de symptomen niet altijd meteen optreden. Heeft je huisdier de chocolade net binnengekregen, dan zal de dierenarts je huisdier laten overgeven. Omdat dit snel moet gebeuren is een spoedbezoek aan de dierenarts vaak de enige oplossing. Heeft je hond, kat of papegaai de chocolade langer geleden binnengekregen, dan is er vaak een opname vereist. Hiervan kunnen de dierenkosten snel oplopen.

Dit ben je gemiddeld kwijt aan een chocoladeletter die in de buik van je huisdier verdwijnt

In tijden van inflatie kan een chocoladeletter een duur grapje worden. Heeft je huisdier chocolade gegeten en moet de maag leeggepompt worden, dan ben je al snel € 1000,- of meer kwijt. Moet je huisdier opgenomen worden dan kan dit bedrag flink hoger zijn. Om deze kosten op te vangen is het altijd slim om je huisdier te verzekeren. Mocht er dan iets misgaan tijdens sinterklaasavond of het kerstdiner, dan hoef je je geen grote zorgen te maken over de dierenartskosten. Dat geeft je toch een zekerder gevoel en zorgt dat je de toch al dure decembermaand goed doorkomt.

Geef je hond zijn of haar eigen pepernoten of letter om hoge dierenartskosten te voorkomen

Je hoeft je huisdier niet buiten de festiviteiten te houden. In tegendeel zelfs! Ga bijvoorbeeld samen met de kinderen én huisdieren aan de slag met het maken van diervriendelijke pepernoten of een chocoladeletter voor je huisdier. Dit is niet alleen leuk voor je huisdier, maar levert ook hilarische momenten met het hele gezin op.

Investeer je een middag in kliederen met de kinderen en huisdieren, dan hoef je je op een later moment geen zorgen te maken over hoge dierenartskosten. Door je huisdier namelijk zijn of haar eigen snacks te geven is de kans groot dat je huisdier niet eens geïnteresseerd is in wat jij hebt. Let desondanks goed op, zeker als er bijvoorbeeld chocolaatjes in de kerstboom hangen of er chocola op de koffietafel ligt.

Plaats een reactie