Wat een hobby met je mentale staat doet?

Benieuwd naar wat een hobby met je mentale staat doet? Als je het gevoel hebt dat alles je soms teveel wordt en je onder hoge druk staat, dan denk je er vast niet over na om een nieuwe hobby op te pakken. Toch kan dit een positieve invloed op je mentale staat hebben. Maar hoe vind je een hobby die echt bij je past? In dit artikel ontdek je hoe je jouw passie vind en wat een hobby met je mentale staat doet. 

Wat is een hobby precies? 

Een hobby is in principe een activiteit die je periodiek in je vrije tijd uitvoert. Dit kan van alles zijn. Van het creatief bezig zijn met verf en een kwast tot klussen in en rondom het huis. Of van een dagelijks uurtje in de sportschool tot lezen met je vaste leesclub. Wat je doet maakt niet uit, als het maar goed bij jou en je interesses past!  

Wat een hobby met je mentale staat doet

Waarom is het belangrijk om een hobby te hebben? 

Met een hobby kun je ontspannen, maar er zijn veel meer voordelen waar je van kunt profiteren als je je op een hobby stort. Wat een hobby met je mentale staat kan doen is allereerst het ontdekken van je talent een groot voordeel. Stort je je op een nieuwe hobby, dan stimuleer je je creativiteit en kun je er onverhoopt achter komen dat je ergens heel goed in bent. 

Sociaal contact wordt eenvoudiger

Wat een hobby met je mentale staat doet is dat een hobby ervoor kan zorgen dat je meer sociale contacten krijgt. Soms zorgt het delen van een hobby namelijk voor een sterke band tussen mensen. Ga je bijvoorbeeld regelmatig sporten, dan kom je allerlei mensen tegen die ook geïnteresseerd zijn in sporten. Wil je leren schilderen, dan ontmoet je mensen met dezelfde interesses tijdens een cursus of workshop. Kortom: een nieuwe hobby geeft je de mogelijkheid om nieuwe vriendschappen te vormen. Dit zorgt er weer voor dat je beter in je vel zit in het dagelijkse leven. 

Je werkt actief aan persoonlijke groei

Hobby’s zorgen ervoor dat je jezelf ontwikkelt. Je leert niet alleen nieuwe vaardigheden, maar je leert ook een hoop over jezelf. Tijdens het uitoefenen van je hobby merk je namelijk wat je wel en niet goed kunt. Door te proberen en kritisch naar je eigen vaardigheden te kijken, geef je jezelf de kans om deze vaardigheden te verbeteren. Simpelweg omdat je op creatieve manieren omgaat met een probleem, omdat je gemotiveerd bent om een oplossing te vinden. Dit trekt zich door in alle aspecten van je leven. 

Je kunt 100% jezelf zijn

Wat een hobby met je mentale staat doet is dat je 100% jezelf kunt zijn. De gemiddelde mens zet op een dag verschillende hoeden op. Op je werk neem je een bepaalde rol aan en als je thuis komt dan veranderd deze rol weer. Dit zorgt ervoor dat je sommige kanten van jezelf constant verbergt. Doe je dit te lang dan is de kans groot dat je na verloop van tijd last krijgt van een burn-out of stress. Tijdens het uitoefenen van je hobby kun je 100% jezelf zijn en heb je geen enkele verplichting. Dit zorgt voor een gevoel van opluchting, waardoor je vanzelf gelukkig wordt!