Dit doet water drinken met je lichaam

Is veel water drinken wel of niet goed voor je lichaam? De afgelopen weken duiken er steeds meer berichten op van mensen die beweren dat het drinken van water een negatieve invloed heeft op je lichaam. Nu de dagen echter warmer worden kan het niet drinken van water juist voor problemen zorgen. Daarom vertellen wij je in dit artikel meer over wat water drinken met je lichaam doet, hoeveel water je per dag nodig hebt en wat er gebeurt als je teveel water binnenkrijgt. 

Waarom water gezond voor je is

Water drinken is belangrijk, want water is essentieel voor ons lichaam omdat het helpt bij het reguleren van onze lichaamstemperatuur, het transporteert voedingsstoffen en verwijdert afvalstoffen uit het lichaam. Het helpt ook bij het handhaven van een gezond gewicht en vermindert het risico op hartaandoeningen.

Als je niet genoeg water drinkt, kun je last krijgen van hoofdpijn of vermoeidheid. Het heeft ook invloed op je huid en zorgt ervoor dat je last krijgt van doffe of droge plekken. Is je urine heel donker van kleur of heb je vaak een droge mond? Dan is de kans ook groot dat je te weinig water drinkt. Doe je dit voor een lange periode achter elkaar, dan kan dit leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen. 

water drinken

Zoveel vocht heb je gemiddeld nodig op één dag 

Water drinken is gezond voor je, maar als je er teveel van binnen krijgt dan kan dit een negatieve invloed hebben op het lichaam. Voor een volwassene raden gezondheidsorganisaties aan om minstens 2 liter water per dag te drinken om goed gehydrateerd te blijven. Hoeveel water jij nodig hebt is echter afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je leeftijd en hoe actief je bent. Drink je gemiddeld 8 glazen per dag dan krijg je dus al voldoende water binnen.

Let op: je krijgt niet alleen vocht binnen door water te drinken. Glazen koffie en thee tellen ook mee!

Je kunt ook teveel water drinken

Als je teveel water binnen krijgt dan kun je last krijgen van hyponatriëmie. Dit wordt ook we watervergiftiging genoemd. De symptomen hiervan lijken op de symptomen van oververhitting, maar worden veroorzaakt door een disbalans in zouten en andere belangrijke stoffen in je lichaam. Deze disbalans ontstaat door teveel water in het lichaam. 

Je nieren kunnen per uur zo’n 70 cl tot 1 liter water verwerken. Drink je dus meer dan 1 liter water per uur, dan loop je het risico op een watervergiftiging. Wil je tijdens de warme zomerdagen dus verstandig omgaan met het drinken van water? Drink dan niet meer dan 1 liter per uur. Drink je op een dagelijkse basis meer dan 10 liter water, dan is de kans op een watervergiftiging ook groter. Voor veel mensen is het drinken van 10 liter water echter niet haalbaar. 

Plaats een reactie