Is de sauna goed voor je gezondheid?

De sauna is een van de oudste en meest traditionele vormen van fysiotherapie die we hebben. Het wordt al eeuwenlang in veel culturen gebruikt om het lichaam te genezen en te zuiveren. Het is een geweldige manier om gifstoffen kwijt te raken, stress te verminderen, de bloedsomloop te verbeteren en spieren te ontspannen. Maar hoe vaak moet je naar de sauna om te kunnen profiteren van deze voordelen? En is een regelmatig saunabezoek gezond voor iedereen? Je ontdekt het in dit artikel.

Wat is een sauna precies 

Een sauna is een kleine ruimte, meestal gemaakt van hout of steen, waarin mensen droge, hete lucht kunnen ervaren. Het woord “sauna” komt van het Finse woord “savu”, wat rook betekent. Saunabaden wordt al eeuwenlang gebruikt als een manier om de gezondheid en het welzijn te verbeteren. Moderne sauna’s zijn er in veel verschillende vormen, maten en stijlen. Ze zijn te vinden in huizen, sportscholen, spa’s en zelfs openbare baden.

De traditionele Finse sauna gebruikt een kachel om stenen op te warmen die erop zijn geplaatst. Het infrarood type sauna verwarmt de lucht erin in plaats van stenen te gebruiken. Hiernaast bestaan er tegenwoordig sauna’s als een zoutsteen sauna, lichttherapie sauna en andere sauna’s met een specifiek thema. De traditionele Finse sauna is de houten sauna die de meesten van ons kennen. 

Sauna goed voor je gezondheid? 

Is de sauna goed voor je gezondheid? Velen denken van wel. De sauna wordt al eeuwenlang in Finland en Rusland gebruikt om het lichaam te reinigen van gifstoffen en onzuiverheden. Het is ook gebleken dat het veel gezondheidsvoordelen heeft, zoals het verlagen van de bloeddruk, het verbeteren van de hartfunctie en de bloedsomloop.

Hiernaast zorgt een sauna voor het verlichten van gewrichtspijn, het verminderen van stress, het stimuleren van het immuunsysteem en kan zelfs helpen bij het afvallen. Als je in de sauna zit, dan verbrand je namelijk zo’n 300 calorieën per half uur. In sommige culturen wordt het gezien als een belangrijk onderdeel van het weefsel dat de gemeenschap met elkaar verbindt. Toch is het niet altijd slim om een regelmatig bezoek te brengen aan de sauna. In sommige gevallen is het zelfs verstandiger om juist niet naar de sauna te gaan.

Wanneer kun je beter niet naar de sauna? 

Sauna’s worden al eeuwenlang gebruikt als een manier om het lichaam te reinigen en stress te verminderen. Maar er zijn momenten waarop het niet raadzaam is om naar de sauna te gaan. De sauna wordt niet aanbevolen voor iedereen die een hartaanval of beroerte heeft gehad, of die enige vorm van een bloedsomloop probleem heeft, zoals een hoge bloeddruk, angina of spataderen.

Het wordt ook niet aanbevolen om naar de sauna te gaan als je zwanger bent. Deze waarschuwing geldt vooral in het eerste trimester van de zwangerschap, omdat de sauna je hartslag kan verhogen. Heb je last van epilepsie, dan kun je de sauna gerust gebruiken. Let echter wel op in sauna’s waar lichttherapie een rol speelt.

We hopen dat deze blog je heeft geïnspireerd. Wil je meer lezen over onderwerpen die te maken hebben met gezondheid en wellness? Lees verder in ons blog

Plaats een reactie