De winter is nu écht begonnen en de klok is een uur terug gezet. Voor sommige mensen heeft dit een flinke impact op het lichaam, maar waarom is dat zo en wat kun je doen om de wintertijd jetlag te voorkomen? Je ontdekt alles over de impact van wintertijd op je lichaam in dit artikel.
Waarom bestaan de winter- en zomertijd?
Als we kijken naar de geschiedenis van tijd in Nederland dan zien we dat de klok in de Tweede Wereldoorlog voor het eerst vooruit werd gezet. De klok ging toen één uur en veertig minuten vooruit zodat de tijd in Nederland en Duitsland gelijk zou zijn. In 1946 werd dit weer afgeschaft, maar in 1977 kwamen zowel de zomer- als wintertijd weer terug. Dit keer vanwege de oliecrisis. Het verzetten van de klok zorgde er toen voor dat mensen hun lichten minder lang lieten branden en daarmee werd er olie bespaard.
Tegenwoordig geldt er een algemene afspraak in de Europese Unie, waardoor de zomer- en wintertijd in vrijwel alle landen van Europa geldt. Begin dit jaar werd de zomer- en wintertijd even afgeschaft in Spanje, maar inmiddels is de afschaffing hiervan in alle Europese landen van tafel.
De impact van wintertijd op je lichaam
De meeste mensen weten dat er een wintertijd is en een zomertijd. Maar wat is de impact van wintertijd op je lichaam? Een goede vraag!De wintertijd heeft een krachtige invloed op je biologische klok. Het gebrek aan zonlicht en de koude temperaturen kunnen leiden tot depressie, vermoeidheid, gewichtstoename en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Het verzetten van de klok helpt echter bij het stabiliseren van het natuurlijke dag- en nachtritme, omdat de wintertijd het dichts in de buurt komt van het ritme van onze biologische klok. Toch is het zo dat de wintertijd voor sommige mensen voelt als een mini-jetlag. Dit komt vooral omdat het erg vroeg donker wordt, waardoor je het gevoel hebt dat de dag veel sneller gaat dan normaal.
Zo wen je sneller aan het tijdsverschil in de winter
Heb jij bij elke verandering van zomertijd en wintertijd last van deze mini jetlag? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om klachten te verminderen. Begin allereerst met het inplannen van een standaard wandeling in de ochtend. Zo vroeg mogelijk, wanneer de zon nét opkomt. Dit zorgt er namelijk voor dat je melatoninegehalte naar beneden gaat, omdat je jezelf omringd met zonlicht. Dit zorgt er bovendien voor dat je goed wakker wordt.
Hiernaast is het belangrijk om je normale slaaptijden aan te houden. Ga dus niet ineens om 21:00 naar bed als je in de zomer om 22:00 op bed ligt, maar hou gewoon 22:00 aan. Zo wen je het snelste aan de wintertijd.
Tot slot is het belangrijk om tijdens de wintermaanden goed voor jezelf te zorgen. Vang zoveel mogelijk zonlicht, slik eventueel vitaminen en mineralen bij en boek massages om je gezondheid een algemene boost te geven in de winter. Zo ga je het beste om met de impact van wintertijd op je lichaam.