Zelfstandig wonen in een chalet

Als student is het leven al duur genoeg. Je krijgt te maken met vaste lasten die iedereen draagt, maar hiernaast ben je ook verantwoordelijk voor het betalen van studiekosten. De huizenmarkt staat hier bovenop ook nog eens onder grote druk, waardoor het voor veel studenten niet mogelijk is om een eigen huisje te bemachtigen. Voor deze studenten is zelfstandig wonen in een chalet een mogelijke oplossing! Het kan zeker ene gunstige optie voor je zijn.

Waarom steeds meer studenten investeren in chalets

Het aantal studenten dat investeert in chalets neemt toe door het tekort aan betaalbare woonruimte. Het aantal studenten dat investeert in chalets is daardoor flink toegenomen. Studenten krijgen simpelweg geen kans meer om te slagen op de normale woonmarkt, omdat menig makelaar in 2022 aanraadt om minstens € 40.000 over te bieden. Een bedrag dat veel studenten niet zomaar kunnen ophoesten.

Kijken we naar de waarde van een gemiddeld appartement in de grote studenten steden, dan betalen studenten gemiddeld € 450 voor een kamer of € 25 per vierkante meter. Wil je een appartement of huis kopen, dan lopen de prijzen al gauw op tot gemiddeld € 300.000. Een investering in een studenten chalet kost je daarentegen gemiddeld € 50.000. Hiernaast wordt de chalet volledig op maat gemaakt en krijg je niet te maken met andere kopers die meer bieden dan voor jou mogelijk is. Win-win! 

Wonen in een chalet, op jezelf wonen zonder echt uit huis te gaan

“Maar als je wilt wonen in een chalet en een chalet koopt, dan moet je ook een stuk grond hebben.” Klopt helemaal, maar er zijn soms andere mogelijkheden. Is jouw ouderlijk huis bijvoorbeeld voorzien van een grote achtertuin of een stuk vrije grond, dan is het vaak mogelijk om hier vergunning vrij een chalet op te laten plaatsen. Informeer hier eerst over bij je gemeente om zeker te weten dat je de chalet op eigen grond mag plaatsen. Een chalet heeft regelmatig onderhoud nodig, maar het onderhoud is minder intensief dan bij een normale gezinswoning. Investeer je in een partij die de chalet voor je onderhoudt, dan is de kans groot dat de chalet jarenlang meegaat zonder geld uit te hoeven geven aan peperdure reparaties. 

Je chalet gebruiken als investeringsoptie

Wonen in een chalet biedt dus veel voordelen. Het fijne van wonen in een chalet is dat je de woning eenvoudig kunt verplaatsen als dit nodig is. Na je studententijd kun je de chalet bijvoorbeeld op een vakantiepark laten plaatsen, om de chalet vervolgens te verhuren. Het is uiteraard ook mogelijk om zelf in de chalet te blijven wonen. In de meeste gevallen zijn chalets zo ontworpen dat ze eenvoudig uitgebreid kunnen worden met een extra slaapkamer of badkamer. Op die manier kan de chalet dus met het gezin meegroeien. Wil je de chalet niet verder uitbreiden, dan kun je de ruimte ook gebruiken als een apart thuiskantoor met een privé ingang of een praktijk aan huis waar je cliënten kunt ontvangen. Op een later moment komt de chalet dus ook van pas! 

Superhandig dus wonen in een chalet en zeker een optie om te overwegen. Wil je meer financiële tips, bekijk dan onze website onder de categorie besparen.

Plaats een reactie