Pensioen opbouwen in goud 

Voor veel jongeren is het nog maar de vraag of de AOW tegen de tijd dat zij met pensioen gaan, nog bestaat. Mensen die volop in hun carrière staan is het bedrag dat zij tijdens het pensioen ontvangen, vrijwel nooit voldoende om de oplopende dagelijkse kosten te dekken. Daarom zijn veel mensen op zoek naar manieren om het pensioen aan te vullen. Heb je vermogen om te investeren, dan is het kopen van goud een goede manier om het heft in eigen handen te nemen.

In dit artikel gaan we verder in op de geschiedenis van de financiële markt, goud kopen voor je pensioen en over bedrijven die aan goud inkoop doen. Zo kun je gemakkelijk een goud pensioen opbouwen en weet je waar jij je goud kunt inwisselen voor euro’s.

Pensioen met goud financieren

De geschiedenis van de financiële markt 

De financiële markt is door de jaren heen meermaals veranderd. De eerste financiële bubbel in Nederland werd veroorzaakt door tulpenbollen. Rond 1936 waren tulpenbollen ongeveer net zoveel waard als een grachtenpand in Amsterdam. In 2000 zagen we hoe het internet de wereldeconomie veranderde en in 2008 ontstond er een financiële bubbel in de vastgoedmarkt.

Op dit moment is de vastgoedmarkt ook rumoerig en is de inflatie wereldwijd in volle gang. Het gevolg is een bankencrisis, waardoor het vermogen van pensioenfondsen in rap tempo verminderd. Het vermogen hiervan is namelijk voor een groot deel afhankelijk van de schommelingen op de financiële markt.  

Hierbij opgeteld zorgt de vergrijzing in Nederland voor minder deelnemers die pensioenfondsen vullen. In plaats daarvan raken de potjes juist op. Al deze voorbeelden zijn voor de nieuwe generatie reden om op een creatieve manier pensioen op te bouwen. Dit doen zij door bijvoorbeeld te investeren in cryptocurrency. De mensen die hun pensioen liever baseren op waardevaste beleggingsproducten investeren in goud. 

De geschiedenis van de financiële markt 

Investeer je in goud, dan loop je geen groot risico om veel geld te verliezen. Goud is namelijk een beleggingsproduct dat op de lange termijn waardevast blijft. Omdat dit niet het geval is als je obligaties of andere aandelen koopt, past goud goed bij een langetermijnvisie. Een langetermijnvisie past op zijn beurt weer goed bij het opbouwen van een pensioen.

Goud is een stabiele investering, omdat het al jaren waarde behoudt. Zit de financiële markt in moeilijkheden, dan stijgt de goudprijs. Goud is daarom een goede compensatie voor inflatie en tegenslagen op de beurs. Als we bijvoorbeeld kijken naar het na-effect van de crash van 2008, bereikte goud in 2011 een waarde van maar liefst $ 1796 per gram. Omdat het vertrouwen van beleggers in een crash vaak daalt, investeren zij graag in alternatieve beleggingsproducten. Dit heeft een positieve invloed op de prijs van goud, zilver én platina. 

Zo bouw je een goudpensioen op

Je kunt goud op verschillende manieren kopen. De eerste en meest eenvoudige manier is het kopen van aandelen van een goudmijn of als ETF. Hier ontvang je jaarlijks rendement over. Het rendement wordt gebaseerd op de hoogte van de inleg en de huidige waarde van goud per gram. Heb je een kluis in huis die je kunt vullen met goud, dan kun je ook fysiek goud kopen. Het voordeel hiervan is dat je het goud direct kunt omruilen als je geld nodig hebt. Het nadeel is dat het bewaren van goud in huis gevaarlijk kan zijn. Weten mensen dat het goud in een kluis ligt, dan is het zomaar mogelijk dat je het doelwit wordt van inbrekers.

Hier moet je op letten bij het kiezen van goud aanbieders

Wil je het goud bij een goud aanbieder opslaan, dan is het belangrijk dat de aanbieder een AFM vergunning heeft. In Nederland is deze vergunning bij het aanbieden van opslag namelijk verplicht. De AFM houdt toezicht op de financiële marktsector en zorgt ervoor dat het goud veilig bewaard blijft. Je kunt hier goud kopen bij een betrouwbare aanbieder. 

Wanneer een bedrijf geen opslag aanbiedt is een AFM vergunning niet nodig. Zo kunt u dan het goud zelf bewaren in een kluis of verstoppen.

Wil je juist goud verkopen? Klik hier als je op zoek bent naar een partij voor goud inkoop.

Plaats een reactie