Goud verkopen voor extra cash? Zo werkt het!

Kun jij wel wat extra cash gebruiken in tijden van hoge inflatie? Maar heb je geen tijd voor een extra bijbaan en heeft het besparen op je internet abonnement ook niet geholpen?

Theoretisch gezien, heb je met goud verkopen een prima troef in handen. Als je nog nooit goud hebt gekocht of verkocht, dan weet je niet waar je aan toe bent. Of hoe je moet beginnen. Maak je geen zorgen. Als je goud wil verkopen voor extra cash, dan kun je hier lezen hoe het werkt!

Zitten er risico’s aan goud verkopen?

Allereerst is het belangrijk om de (mogelijke) risico’s van goud verkopen te benoemen. Een goudbaar kopen in het verleden heb je niet gedaan om vervolgens bij malafide partijen weer te verkopen.

Zitten er risico’s aan goud verkopen? Ja, die zijn er. Wanneer je hebt besloten om je geld te beleggen, dan is het niet onverstandig om hier rekening mee te houden. Hieronder staan enkele voorbeelden:  

Risico's van goud verkopen
Gouden munten en bars
 • Onbetrouwbare verkoper/inkoper: Doorgaans zijn er aanzienlijk veel verkopers en inkopers die niet handelen volgens de vaste richtlijnen van goud verkopen. Hoe je deze kunt herkennen? Dat kan simpel zijn. Als het goud niet afgewogen wordt en je krijgt zomaar een prijs aangeboden, dan weet je dat er iets niet in de haak is.
 • Het goud raakt kwijt: Heb je online een verkoper gevonden? En vraagt hij of zij je om het goud op te sturen? Dan bestaat het risico dat het goud ‘kwijtraakt’ of dat je het niet terugkrijgt.
 • Het goud is niet echt: Heb je goud ingekocht en niet gecontroleerd op de echtheid? Dan is het onmogelijk om hier een hoge prijs voor te krijgen. Zo heeft echt goud altijd een stempel. Hier tips om de echtheid te controleren.

Alvorens je goud gaat verkopen, is het belangrijk om voldoende research te doen. Alleen zo kun je de risico’s laaghouden.

Wie mag er goud verkopen?

Mag iedereen goud verkopen?

Je dient minimaal 18 jaar te zijn als je goud wil verkopen. In- en verkopers vragen altijd om een geldig legitimatiebewijs. Met minderjarigen worden geen afspraken gemaakt. Dit geldt voor alle shops in Nederland – ook websites vragen om jezelf te legitimeren.

Welke soorten goud kan ik verkopen?

Goud komt in verschillende vormen. En niet alleen gouden munten hebben een hoge waarde. Er zijn ook andere soorten goud die je voor extra cash kunt verkopen: 

 • Munten;
 • Ringen;
 • Horloges;
 • Kettingen;
 • Oorbellen;
 • Armbanden;
 • Goudstaven; 
Wat voor een goud kan ik verkopen?

Wil je goud verkopen? Zo werkt het

Er zijn verschillende tips voor als je goud wil verkopen. Doe je dit voor het eerst? We weten zeker dat de onderstaande punten iets kunnen betekenen voordat je goud inleveren gaat:

 • Tip 1: Heb je eerder gekocht goud in huis? En heb je deze nooit gecontroleerd op de echtheid? Verricht deze handelingen voordat je contact zoekt met de inkoper. Zoals eerder gezegd, check je de echtheid op de aanwezigheid van stempels en de vermelding van het aantal karaat. Deze vind je achterop of binnenin het product.
 • Tip 2: Wil je goud verkopen voor extra cash? Hou de recente goudprijs in de gaten. Deze varieert en schommelt regelmatig – onder andere door economische problematiek. Is dit het juiste moment om te verkopen? Laat je eveneens adviseren.
 • Tip 3: Neem met verschillende inkopers contact op. Waar krijg je de hoogste prijs? En welke inkoper beschikt over kennis en betrouwbare reviews? Uitgebreid onderzoek kun je online verrichten. Daarbij kun je enkele shops bezoeken.

Conclusie

Wil je extra cash verdienen? Misschien spreekt goud verkopen je aan. Het is nog steeds een populaire manier van beleggen. Voordat je goud gaat verkopen, is het belangrijk om voldoende kennis op te doen en de risico’s te kennen. Deze staan in het artikel beschreven.

Voordat je je goud te koop gaat aanbieden, is het belangrijk om enkele handelingen te verrichten. Controleer je goud op de echtheid – of laat dit doen. Dit voorkomt teleurstellingen. We hopen dat je iets aan deze informatie hebt gehad.

Bonus tip: Check onderstaande video nog even van een kenner 😉

Plaats een reactie