Hoe regel je je boekhouding als starter?

Hoe regel je je boekhouding als starter? Een goede vraag voor iedereen die op het punt staat om een bedrijf op te zetten of zelfstandig aan de slag te gaan. Huur je een boekhouder of accountant in, dan weet je meestal zeker dat je financiële zaken goed geregeld zijn, maar als starter kun je niet altijd investeren in hulp. Daarom vertellen wij je in dit artikel meer over hoe je je boekhouding kunt regelen als startende ondernemer. 

Lees hier tips voor het kiezen van een goede boekhouder of accountant. 

Open een zakelijke rekening 

Als startende ondernemer is het verstandig om te beginnen met het openen van een zakelijke rekening. Een zakelijke rekening zorgt ervoor dat je je privékosten en zakelijke kosten gescheiden kunt houden. Start je een VOF of eenmanszaak, dan kun je zonder zorgen geld van je zakelijke rekening halen. Start je echter een BV of NV, dan ben je gebonden aan regels voor het overboeken van geld vanaf je zakelijke rekening naar een privérekening. 

boekhouding

Koppel een boekhoudprogramma aan je zakelijke rekening 

De volgende stap is het koppelen van je zakelijke rekening aan een boekhoudprogramma. Deze koppeling zorgt ervoor dat alle transacties automatisch worden gekoppeld aan je boekhoudprogramma. Het enige wat je als ondernemer nog moet doen is de mutaties in de juiste categorieën indelen. Is dit achter de rug, dan staat het boekhoudprogramma toe om de ICP-opgave of Btw-aangifte vanuit één platform te versturen, te verwerken en te betalen. 

Bewaar je administratie in de cloud 

De meeste boekhoudprogramma’s zijn inmiddels gekoppeld aan de cloud. Houd je jouw boekhouding bij in bijvoorbeeld een Excel sheet, dan is het verstandig om deze sheet ook in de cloud te bewaren. Mocht er dan iets misgaan met je computer of laptop, dan ben je je boekhouding niet in één klap kwijt. 

Let op: Voor bedrijven en zelfstandigen geldt een wettelijke bewaarplicht van de administratie van 7 tot 10 jaar. 

Ga zorgvuldig te werk met je boekhouding 

Ga je zorgvuldig te werk en kloppen alle bedragen met de bedragen van de zakelijke rekening, dan kan er weinig misgaan. Toch gebeurt het zo nu en dan dat storingen ervoor zorgen dat gegevens verkeerd worden ingelezen. Worden mutaties op de verkeerde manier verwerkt, dan is de kans groot dat je tegen verschillen aanloopt tijdens de Btw-aangifte. Daarom is het altijd belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan als het gaat om je boekhouding. 

Registreer je uren in het boekhoudprogramma 

Het bijhouden van een urenregistratie is vooralsnog niet verplicht, maar wel verstandig. Hiermee kun je namelijk aantonen hoeveel uur je hebt gewerkt. Dit is niet alleen fijn voor opdrachtgevers of de belastingdienst, maar ook voor jezelf. Door je uren bij te houden krijg je namelijk beter inzicht in je productiviteit. Maak je gebruik van aftrekposten, dan is het ook verstandig om een urenregistratie bij te houden. Dit kan in de meeste boekhoudprogramma’s, maar het is ook toegestaan om je uren op papier bij te houden. 

Aan de slag met een boekhouder? Bekijk hieronder de webinar:

Plaats een reactie