3 tips om werk en privé gescheiden te houden

Deadlines op kantoor, drukte thuis en geen quality time voor jezelf of je gezin? Grote kans dat je werk en privé balans verstoord is. In dit artikel geven we jou 3 praktische tips over hoe je werk en privé gescheiden kan houden. Met deze tips voorkom je dat je uitgeput thuis komt en tijd over hebt voor dingen die er echt toe doen, bijvoorbeeld je hobby’s of je kinderen.

Tegenwoordig heeft iedere job te maken met werkdruk. Of je nu een drukke kantoorbaan hebt bij een grote bank of in de horeca werkt. Thuis zit een gezin op je te wachten of je mag alweer direct door naar één van je hobby’s.. Je balans werk prive is ver te zoeken. Een ontspan momentje zit er dan vaak niet in…

Je kunt begrijpen dat de boog niet altijd gespannen kan staan. Wanneer je merkt dat je privé afspraken moet afzeggen omdat je te moe bent of wéér moet overwerken, kun je zeggen dat je werk en privé balans verstoord is. Het is dan verstandig om onze tips om werk en privé gescheiden te houden in acht te nemen.

Werk en prive in balans krijgen tips

Voordat we beginnen is het belangrijk dat je kritisch naar jezelf durft te kijken en jezelf de volgende vraag te stellen:

Hoe effectief ga je om met de tijd die je hebt op kantoor en daarbuiten?

Juist, daar kun je vast verandering in krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat deze 6 time management tips daarbij gaan helpen.

Werk en prive gescheiden houden tips

1. Stop met overwerken

Men denkt dat je met overwerk extra werk verzet. Niets is minder waar, het blijkt juist dat hoe langer je op een dag werkt hoe minder productief je wordt. Dit kun je lezen in een studie gepubliceerd in The Business Roundtable.

Onderstaand een citaat uit het onderzoek.

Als je langer dan twee maanden een werkweek van meer dan 60 uur aanhoudt, zal dit ten koste gaan van je productiviteit. Bovendien zal het werkproces zo traag verlopen dat je het sneller had kunnen afronden als je een 40-urige werkweek had gehad.

Ben je opzoek naar een betere werk en privé balans? Dan is dit het eerste waar je verandering in moet brengen. Hou jezelf en je gezin niet voor de gek dat je iedere dag 2 tot 4 uur moet overwerken om dat project af te ronden. Na dit project ligt er gewoon weer een ander voor je te springen om te starten. Trek lekker om 5 uur de deur achter je dicht en zorg dat je binnen die 8,5 uur op kantoor zo efficiënt mogelijk bent.

prive en werk gescheiden door nee te zeggen

2. Werk en privé balans? – Stop met ja zeggen.

Wil jij je werk en privé gescheiden houden? Stop met tegen alles ja zeggen wat over de schutting gegooid wordt. Je zult moeten leren dat je niet alles kunt aanpakken. Zeg alleen ja tegen de dingen die er echt toe doen binnen je job om je taak of project af te krijgen!

Ga bezig zijn met taken die zorgen je uiteindelijke doel te halen. Stop met lange lijsten maken waar toch nooit iemand naar kijkt. Je zult zien dat je ineens stopt met het delen van de info dat er geen haan naar kraait.

Kijk kritisch naar meetings, doen ze er echt toe? Of heb je vergaderingen om te vergaderen. You got it? 😉

3. Werk en privé gescheiden? Deligeren kun je leren!

Ben je iemand die graag zelf de touwtjes in handen houdt? Probeer deze eigenschap om te buigen. Doe niet alles zelf, er zijn vast collega’s met tijd of kennis. Je kunt niet alles alleen!

Het is prima om een collega om hulp te vragen als hij in 5 minuten klaar is waar jij 1 uur over doet. Als dat ervoor zorgt dat jij gewoon met je gezin kunt avond eten heb jij je doel behaald.

Tevens zorgt het ervoor dat je wederom een stuk dichter bij een gezonde werk en privé balans komt.

Schaamteloos delegeren, zo doe je dat!

Conclussie

Met onze 3 tips kun je zelf werken aan een gezonde werk en privé balans. Resumé:

  • Stop met overwerken
  • Stop met ja zeggen
  • Deligeer werkzaamheden

Lukt het je om werk en privé gescheiden te houden en werk je in de zorg en welzijn? Dan kun je altijd lid worden van PGGM&CO. Hier krijg je gratis tips voor werk en privé balans. Kun je meedoen aan workshops en e-learnings en krijg je leden korting bijvoorbeeld op de sportschool of korting op dagjes uit om lekker te ontspannen!

Balans werk privé

Plaats een reactie