Kind wil niet eten: tips voor ouders 

Jouw kind wil niet eten? Is jouw kind een lastige eter en wil hij of zij weinig ingrediënten proeven? Het kan een flinke uitdaging zijn om ervoor te zorgen dat je kind de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt als je kind weigert om te eten. Gelukkig zijn er tips die kunt volgen om het eten voor je kind interessanter te maken. Daarom geven wij vandaag antwoord op de vraag “mijn kind wil niet eten, wat nu?”

Samen met je kind koken 

Als je kind weigert om te eten dan kan het een flinke uitdaging zijn om iets op tafel te zetten. Je hebt namelijk geen zin in een dagelijks gevecht, maar het is wel belangrijk dat het hele gezin voedingsstoffen binnenkrijgt. Wil je je kind op een leuke en leerzame manier leren om beter te eten? Dan kun je het beste samen met je kind koken. Is je kindje nog heel klein, zet hem of haar dan in de kinderstoel naast je als je gaat koken. Leg uit wat je maakt en hoe je dat doet om je kind actief te betrekken bij het koken. 

Is je kindje al wat ouder dan kun je hem of haar verantwoordelijkheden geven. Zoals het breken van een eitje of het roeren in de pan, uiteraard onder toezicht. Hoe meer je kind met je meekookt, hoe waarschijnlijker het is dat hij of zij het eten ook wil eten. Op die manier dwing je je kind dus niet, maar stuur je hem of haar op een leuke en leerzame manier naar een goed eetpatroon. 

kind wil niet eten

Kind wil niet eten? Wees consistent en communiceer 

Uit mijn jeugd herinner ik me dat we niet van tafel mochten voor het eten op was. Alhoewel veel coaches je vertellen dat je je kind aan tafel moet houden tot het bord leeg is, is dit niet altijd de juiste manier om met een moeilijke eter om te gaan. Communicatie is in dit geval de sleutel tot succes. Je kind wil niet eten? Vraag dan waarom dat zo is. Als het buikje helemaal vol zit, dan kan het averechts werken om je kind te dwingen om door te eten. Stel echter wel regels op. Houdt bijvoorbeeld aan dat je kind van tafel mag als hij of zij één hapje heeft geproefd van het ingrediënt dat hij of zij niet wilt eten. In de meeste gevallen valt het dan best mee en eet je kleintje gewoon door. 

Wat als mijn baby niet wil eten?

De eerste vaste hapjes van je baby maken een hoop emoties los. Je kind wordt ineens geïntroduceerd aan zoet, zuur en bittere smaken en daar moet je baby even aan wennen. Zorg er met een baby dus voor dat je je baby de kans krijgt om aan nieuwe smaken te wennen. Vaak neemt dit enkele weken in beslag. Lust je baby iets écht niet? Probeer de maaltijd dan eens op een andere manier klaar te maken en maak het vooral leuk voor je baby om aan tafel te gaan. Dit doe je door bijvoorbeeld te investeren in leuke bordjes en kindvriendelijk bestek.