De leeftijd waarop kinderen hun eerste telefoon krijgen wordt steeds lager. Waar we vroeger pas een mobiele telefoon kregen op de middelbare school, hebben de meeste kinderen tegenwoordig al een mobiele telefoon op de basisschool. Is jouw kind aan een mobiele telefoon toe? Dan heb je misschien iets aan onze tips voor de eerste telefoon van je kind. Hiermee leer je je kind om vanaf dag één verantwoordelijk met de telefoon om te gaan.
Abonnement vs prepaid als eerste telefoon van je kind
Denk goed na over wat voor soort telefoon je je kind geeft en hoe internet, bellen en smsjes versturen geregeld wordt. Ga je voor een abonnement, let dan goed op beperkingen. De kans is namelijk groot dat je kind over het abonnement heen gaat als dit mogelijk is bij de provider die je kiest. Je kunt ook voor prepaid gaan. Dit is een uitstekende keus voor kleine kinderen, maar het nadeel is dat wanneer het beltegoed op is, je kind jou niet meer kan bereiken. Is je kind voornamelijk binnen bezig met de telefoon? Dan is prepaid de beste keus, omdat je in huis verbonden bent met wifi en dan geen beltegoed verbruikt.
Maak goede afspraken
Maak goede afspraken over zowel het gebruik als het betalen van kosten met je kind. Is je kind oud genoeg om een eigen smartphone te hebben, dan is het als ouder belangrijk om informatie over de kosten met je kind te delen. Leg uit hoeveel het kost om een telefoon te laten repareren of te kopen en maak dit bedrag concreet voor je kind. Doe dit door bijvoorbeeld uit te leggen hoe lang je kind moet sparen met het huidige zakgeld, voordat een telefoon gemaakt kan worden. Zorg hiernaast over goede afspraken over het gebruik van de telefoon. Wanneer wel, wanneer niet en hoeveel uur per dag mag je kind bijvoorbeeld maximaal met de telefoon bezig zijn?
Haal direct een hoesje en screenprotector in huis
Als je zelf een onhandige volwassene bent dan weet je hoe belangrijk het is om je telefoon te beschermen met een hoesje en een screenprotector. Laat je kind de telefoon hiermee vallen, wat een zeer waarschijnlijk scenario is, dan is de telefoon niet direct kapot. De kans is wel groot dat je de screenprotector regelmatig veranderd, maar liever dat dan het laten repareren van het daadwerkelijke scherm.
Gebruik je eigen Google of Apple account op de telefoon van je kind
Door de nieuwe telefoon van je kind in te stellen met je eigen account, houd je meer controle over wat je kind met de telefoon doet. Heeft je kind bijvoorbeeld zelf een Google of Apple account, dan kan je kind ook apps zelf apps installeren zonder dat jij hier als ouder controle over hebt. Dit kun je voorkomen door je eigen account te gebruiken tijdens het instellen van de telefoon.