Alles over het gourmetstel

De kans is klein dat je nog gegourmet hebt. 8 op de 10 Nederlanders hebben wel eens een gezellige gourmetavond meegemaakt. Dit is behoorlijk ingeburgerd door een campagne van de nationale commissie Vlees en het slagersbedrijf in de jaren 1970. Door deze zeer populaire en geslaagde reclamecampagne, ging Nederland snel om. Het populaire fonduen in die tijd maakte bijna volledig plaats voor het gourmetstel.

Beknopte geschiedenis van het gourmetten

In principe komt het gourmetten uit Aziƫ van oorsprong. Pas in de jaren 1970 werd dit door Europeanen en Amerikanen ontdekt. In China werd bijvoorbeeld van oudsher gebruikt gemaakt van een steen op tafel. Hieronder werd een vuur gepositioneerd om de gerechten warm te krijgen. Er werd daar gegourmet met veel groenten en kip. Dit bakken op de steen, evolueerde zich snel. Er werd al snel gebruikt gemaakt van pannetjes. De term gourmetten komt uit Frankrijk. Het woord is afgeleid van gourmandises, wat zoiets betekent als hapjes die exclusief zijn.

Grapje natuurlijk šŸ˜‰

Verschillende eigentijdse gourmetstellen

Door de grote vraag naar gourmetstellen, zijn er nogal veel verschillende te vinden. Het is best lastig om hieruit een goede keuze te maken. De kwaliteit verschilt uiteraard nogal per gourmetstel. Een groot voordeel van een kwalitatief gourmetstel is bijvoorbeeld een anti-aanbaklaag. Dit zorgt ervoor dat je vlees en groenten niet alleen goed warm worden, maar ook dat je geen uren zit te poetsen om het stel na gebruik weer schoon te maken.

Een ander groot voordeel zijn afneembare platen die je in een handomdraai even af kunt wassen of nog handiger in de afwasmachine kunt zetten. Hierdoor hoef je na een gezellige avond geen uren te staan poetsen in de keuken.

Er is ook een keuze uit afmeting en vorm. Zo heb je ronde en rechte gourmetstellen. Een belangrijk punt bij de aanschaf is nogal voor de hand liggend: met hoeveel mensen wil je gaan gourmetten?

Bij een grotere bakplaat kan iedereen die aan de tafel zit er met gemak bij. Hierdoor hoef je nooit het pannetje van je buurvrouw of buurman aan tafel te vullen. Maar kan iedereen op haar of zijn eigen tempo lekker gourmetten.

Er zijn verschillende merken te vinden die gourmetstellen aanbieden. Een van de betere merken in deze markt is Tefal. Deze maken al vanaf de jaren 1970 gourmetstellen van hoge kwaliteit. Er zijn verschillende modellen te vinden. Maar ook andere merken maken vandaag de dag prima gourmetstellen.

vintage gourmetstel
Vintage gourmetstel

Gezonde gerechten bereiden tijdens het gourmetten

Dat gourmetten niet een groot vleesfestijn hoeft te zijn bewijzen de zeer gezonden en enerverende recepten die ook voor vegetariƫrs aantrekkelijk zijn. Zo kun je bijvoorbeeld vleesvervangers gebruiken tijdens het gourmetten. Maar je kunt ook naar je eigen smaak heerlijke vegetarische spiesjes maken met paprika, champignons en een rood uitje. Gevulde champignons zijn ook een optie om te bereiden tijdens het gourmetten. Je kunt deze bijvoorbeeld vullen met kruidenboter of kaas. Er is een breed scala aan overheerlijke gerechten te vinden om je gourmet luister bij te zetten.

gerechten voor het gourmetten
Gourmet gerechten

Hoe krijg ik de geur van gourmetten uit huis?

Het gourmetten is altijd erg gezellig en het wordt er uiteraard aardig van na verloop van tijd. Een ander effect waar je niet op zit te wachten is de geur van het bakken. Wat je kunt tijdens het gourmetten is even een raampje open zetten om de grootste geurontwikkeling tegen te gaan. Als je je echt ergert aan de gourmetgeur na afloop, dan kun je even een pannetje azijn op je gasfornuis zetten. Dit neutraliseert de geurtjes en zorgt ervoor dat je woonkamer of keuken weer als vanouds gaat ruiken.

Wat ook een optie is, is geurstokjes of wierook. Dit is voor velen de snelste wijze om van vieze gourmetluchtjes af te komen.

Plaats een reactie