Beste pannen zonder Teflon anti aanbaklaag

Als je van plan bent om een nieuwe pan aan te schaffen, kan het een goede overweging zijn om een pan te kiezen zonder Teflon anti aanbaklaag. Teflon is namelijk een stof die bij verkeerd gebruik erg giftig kan worden. Daarom hebben wij een lijstje met de beste pannen zonder Teflon anti aanbaklaag voor je opgesteld.

Wat is Teflon?

Het is als eerste handig om te weten wat Teflon precies is. Teflon is een stof die ook wel bekend staat als PTFE of polytetrafluorethyleen. Dit is een kunststof. Een kunststof houdt in dat het een stof is die door de mensen is gemaakt en dus niet in de natuur voorkomt.

Teflon is zo bekend geworden om de goed bruikbare eigenschappen. Zo is Teflon vet-, water- en vuilafstotend. Hierdoor is het mogelijk om deze stof te gebruiken als een anti aanbaklaag.

Wat is teflon?
Teflon antiaanbaklaag met waterdruppels.

Waarom kan Teflon schadelijk zijn?

Teflon is een stof die op zichzelf niet schadelijk is. Als je de Teflon laag op de bodem van een Teflon pan schraapt met een metalen spatel en je stukjes binnenkrijgt, zorgt dit niet voor problemen. Echter zorgt het wel voor problemen als Teflon te warm wordt. Teflon begint met afbreken rond een temperatuur van 260oC. Teflon breekt volledig af bij een temperatuur van 350oC.

Het probleem hiermee is dat Teflon verbonden is met PFOA. PFOA is een enorm giftige stof. Als deze stof vrijkomt, is de kans groot dat je deze binnenkrijgt. Dit zorgt ervoor dat je last kunt krijgen van nierfalen en je een hoog cholesterolgehalte kunt krijgen. Ook komen er fluorwaterdampen vrij door Teflon. Deze dampen kunnen zorgen voor griepachtige klachten.

Beste pannen zonder teflon

De beste pannen zonder Teflon

Om te voorkomen dat je ziek kunt worden van Teflon, is het verstandig om gebruik te maken van de beste pannen zonder Teflon. Er zijn verschillende pannen te vinden die je hiervoor kunt gebruiken. Daarom hebben wij een lijstje met verschillende pannen die hier goed voor gebruikt kunnen worden opgesteld.

Keramische pannen

Keramische pannen zijn een goede keuze als je op zoek bent naar een pan met een anti aanbaklaag, maar zonder de nadelen die je met Teflon wel hebt. Keramische pannen zijn pannen met een keramische laag. Dit is een laag die dezelfde voordelen heeft als Teflon zonder dat het giftig voor je kan zijn. De volgende pannen zien wij als de beste keramische pannen:

BK Easy Induction Ceramic Koekenpan

De BK Easy Induction Ceramic Koekenpan is een keramische pan die snel opwarmt en de warmte ook gelijk over de hele pan verdeeld. De pannen zijn krasvast zodat je geen problemen krijgt als je metalen keukengerei gebruikt. Het is mogelijk om de pan veilig te verwarmen tot een warmte van 400oC.

GreenPan Torino Keramische Koekenpan

De GreenPan Torino Keramische Koekenpan is een lichte keramische pan. Veel keramische pannen zijn erg zwaar. Dit komt omdat de keramische laag relatief zwaar is. Door gebruik te maken van deze pan is het mogelijk om een lichte keramische pan te hebben.

Tefal Hard Titanium+ Koekenpan

De Tefal Hard Titanium+ Koekenpan is een keramische pan die op alle warmtebronnen te gebruiken is. Als je de koekenpan zowel op een gasfornuis als op een inductieplaat wilt gebruiken, kan het een goede optie zijn om gebruik te maken van deze pan.

Gietijzeren/RVS pannen

Als je het geen probleem vindt als er af en toe wat aan je pan plakt, kan het ook een goede optie zijn om voor een gietijzeren of RVS pan te gaan. Deze pannen zijn namelijk erg stevig en kunnen lang meegaan.

Demeyere Proline Koekenpan 20 cm

De Demeyere Proline Koekenpan 20 cm is naar onze mening de beste RVS koekenpan om gebruik van te maken. Deze pannen zijn zowel geschikt voor professioneel als normaal gebruik. De warmte verdeelt zich uitstekend in deze pan zodat je het volledige oppervlak van de pan kunt gebruiken.

Le Creuset koekenpan gietijzer 24 cm

De Le Creuset koekenpan gietijzer 24 cm is naar onze mening de beste gietijzeren pan. Deze pan is op elke warmtebron te gebruiken. Hierdoor is het mogelijk om de pan overal te gebruiken.

De beste pan zonder Teflon

Naar onze mening is de WMF Durado de beste pan zonder Teflon. Dit is een RVS pan met een keramische anti aanbaklaag. De pan is op alle warmtebronnen te gebruiken en kan ook in de oven geplaatst worden. Hierdoor kun je gerechten ook in de oven gaar laten worden. Door de ergonomische handgreep is het ook mogelijk om op een prettige manier gebruik te maken van deze pan. Dus waar wacht je nog op? Wissel je pannen om voor versies zonder giftige anti-aanbaklaag!

Veel gestelde vragen over Teflon en PFAS

 1. Wanneer is teflon giftig?

  Wanneer is teflon giftig

  Bij temperaturen boven de 300 graden ontstaat er een chemische reactie die de stoffen die vrijkomen uit de teflonlaag giftig maakt. Giftige stoffen komen niet alleen onze luchtwegen binnen, maar ook de luchtwegen van dieren door verdamping

 2. Wat is een keramische anti aanbaklaag?

  keramische anti aanbaklaag

  Een keramische pan is een pan met een keramische laag aan de binnenkant. De laag vormt een antiaanbaklaag.

 3. Wat is een gietijzeren pan?

  wat is een gietijzeren pan

  Een gietijzeren koekenpan is een in panvorm gegoten mengsel dat hoofdzakelijk bestaat uit silicium, koolstof en ijzer. Na het gieten krijgt de pan een laag van van emaille of plantaardige olie (seasoning).

Plaats een reactie