Barbecue trends voor 2023

De zomer van 2023 zal een spannende tijd zijn voor barbecue liefhebbers. Met de nieuwste trends op het gebied van barbecueën zullen we ongetwijfeld heel wat nieuwe smaken en technieken zien. Hier zijn enkele van de meest opwindende barbecue trends voor 2023.

1. Houtskool grillen blijft populair

Ondanks de opkomst van gasgrills en andere alternatieven, blijft houtskool grillen populair. In 2023 zullen we echter een grotere nadruk zien op het gebruik van natuurlijke houtskool. Dit is houtskool die gemaakt is van onbehandeld hout zonder toevoegingen. Dit geeft een betere smaak aan het voedsel en is ook beter voor het milieu.

BBQ trends 2023

Wat is natuurlijke houtskool

natuurlijke houtskool is eigenlijk gewoon hout dat verbrand is totdat het grotendeels uit koolstof bestaat. Het wordt vaak gebruikt als brandstof voor barbecues en grillen vanwege de intense hitte die het produceert en de smaak die het aan voedsel kan toevoegen.

Natuurlijke houtskool wordt verkregen door hout op hoge temperatuur te verbranden zonder zuurstof, waardoor het water en andere onzuiverheden uit het hout verdampen en alleen de koolstof overblijft.

Dit proces duurt enkele uren en de koolstof wordt vervolgens gemalen tot kleine brokken of briketten. Natuurlijke houtskool is een populaire keuze voor barbecueërs die de voorkeur geven aan een rokerige, authentieke smaak in hun voedsel.

BBQ trends 2023

2. Experimentele smaken

Barbecueën gaat niet langer alleen om hamburgers en hotdogs die goed te koop zijn bij de online slager. Steeds meer mensen zijn op zoek naar nieuwe smaken en combinaties. In 2023 zullen we daarom veel experimentele smaken zien. Denk aan Aziatische marinades, Mexicaanse kruidenmixen en Afrikaanse sauzen. Ook zullen er meer veganistische en vegetarische opties beschikbaar zijn.

3. Sous-vide barbecueën

Een andere trend die we in 2023 zullen zien, is sous-vide barbecueën. Dit is een techniek waarbij het voedsel eerst vacuüm wordt verpakt en vervolgens wordt gegaard in een waterbad op een constante temperatuur. Hierdoor wordt het voedsel gelijkmatig gaar en blijft het sappig en mals. Vervolgens wordt het voedsel afgemaakt op de barbecue voor die heerlijke grillsmaak.

4. Barbecueën met lokale producten

Steeds meer mensen zijn bewust bezig met waar hun voedsel vandaan komt. In 2023 zal deze trend zich ook doorzetten op de barbecue. Barbecueën met lokale producten wordt steeds populairder. Denk aan vlees van de plaatselijke boerderij, groenten uit de eigen moestuin en brood van de bakker om de hoek. Dit zorgt niet alleen voor een betere smaak, maar ook voor minder voedselverspilling en een lagere CO2-uitstoot.

Waarom lokale producten gebruiken bij BBQ’en?

Lokaal geproduceerde producten gebruiken bij het barbecueën is gewoon een slimme zet. Hier zijn een paar redenen waarom:

  1. Versheid: Lokale producten zijn gewoonlijk super vers, dus ze smaken vaak beter en presteren beter op de barbecue.
  2. Goed voor het milieu: Door lokaal geproduceerd voedsel te kopen, help je de planeet doordat er minder transport nodig is om het voedsel bij jou te krijgen.
  3. Steun voor lokale ondernemingen: Door lokaal geproduceerde producten te kopen, ondersteun je de lokale economie en de kleine bedrijven die soms het zwaar hebben tegen de grote ketens.
  4. Meer variatie: Door lokaal geproduceerde producten te kopen, krijg je vaak toegang tot een grotere verscheidenheid aan eten dan wanneer je alleen maar afhankelijk bent van de grote supermarktketens.

Kortom, door lokale producten te gebruiken bij het barbecueën, krijg je lekkerder eten, help je het milieu en ondersteun je de lokale economie. Win-win-win!

gegrilde groenten nieuwe trend 2023

5. Meer aandacht voor bijgerechten

Tot slot zullen we in 2023 meer aandacht zien voor bijgerechten op de barbecue. Er zal meer geëxperimenteerd worden met bijvoorbeeld gegrilde groenten, aardappelgerechten en salades. Ook worden er steeds meer speciale barbecuesauzen en dips gemaakt die perfect passen bij het gegrilde voedsel. De internet slager biedt steeds meer exotische bbq gerechten aan.

Dit zijn slechts enkele van de barbecue trends die we kunnen verwachten in 2023. Of je nu een doorgewinterde barbecueër bent of pas begint, er valt altijd iets nieuws te ontdekken op de barbecue.

Plaats een reactie