Je eigen bloempotten maken van oude spullen

Zin in eigen bloempotten maken? Heb je de grote schoonmaak net achter de rug? Dan is het je vast opgevallen hoeveel oude spullen en meubels je in huis hebt. Voordat je midden in de opruimwoede alles naar de stort brengt, is het leuk om te kijken naar wat voor spullen je allemaal overhebt. Met alledaagse spulletjes en meubels kun je in de zomermaanden namelijk veel andere leuken dingen maken, zoals unieke bloempotten voor in en rondom je huis!  

bloempotten maken

Je eigen bloempotten maken voor in huis 

Je eigen bloempotten maken is leuk, omdat je er nooit genoeg van kunt hebben. Je hoeft geen professionele pottenbakker te zijn om je eigen bloempotten te maken. Je kunt beginnen met zoiets eenvoudigs als een kapotte koffiemok en eindigen met een mooie en gepersonaliseerde pot voor je planten. In een kapotte koffiemok kun je bijvoorbeeld kleine vetplantjes stoppen. 

Wil je je D.I.Y bloempot omtoveren tot een echte blikvanger, dan kun je er ook voor kiezen om voorwerpen te pakken die minder vanzelfsprekend zijn als bloempot. Denk bijvoorbeeld aan een oude hoed die je niet meer draagt. Zorg ervoor dat je de hoed waterdicht maakt door bijvoorbeeld folie aan de binnenkant aan te brengen, voordat je de bloemen in de hoed plaatst. 

D.I.Y bloempot in de tuin

In het huis kun je in principe met allerlei voorwerpen werken. Je hoeft geen rekening te houden met weersomstandigheden, maar dit is anders als je met zelfgemaakte bloempotten in de tuin aan de slag gaat. Kies voor de tuin voor D.I.Y bloempotten die goed tegen regen, wind en hagel kunnen. Denk bijvoorbeeld aan een oude, kapotte kruiwagen die in de schuur staat of een fiets die je al jaren niet meer gebruikt. Heb je oude autobanden? Dan kun je hier zelfs bloembakken van maken! 

Hier let je op bij het maken van eigen bloempotten

Er zijn veel factoren om rekening mee te houden bij bloempotten maken. Om te beginnen moet je nadenken over de grootte en vorm van de pot. Je moet ook nadenken over wat voor soort bloemen je erin wilt planten.

Sommige potten zijn gemaakt voor specifieke soorten bloemen, zoals rozen of tulpen. Vervolgens moet je nadenken over de kleur en het materiaal van je pot. Let er ook op of de materialen die je gebruikt niet te snel warm worden. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de wortels van je bloemen of planten verbranden, waardoor je minder lang van je D.I.Y. bloempot kunt genieten. 

De grootte en vorm van je bloempot hangt af van wat voor soort bloemen je erin wilt laten groeien. Als je bijvoorbeeld rozen gaat planten dan is een diepe ronde pot het beste omdat rozen lange wortels hebben die meer ruimte nodig hebben dan andere soorten planten. Kijk daarom ook naar welke planten je in de potten stopt om vooraf in te schatten hoe diep de pot moet zijn. Veel plezier met het eigen bloempotten maken.