Bloempot kachel maken voor buiten

Van bloempot naar buitenkachel. Een superleuk en kostenbesparend idee. Met name als je regelmatig op social media scrolt dan heb je deze DIY hack vast en zeker gezien. Nu de gasprijzen voor veel mensen te hoog zijn om te stoken, gaan zij op zoek naar andere manier om het huis te verwarmen. Eén van deze manieren is het ombouwen van een simpele terracotta bloempot naar een buitenkachel. In dit artikel ontdek je hoe je dat stap voor stap doet. 

Stap 1: haal een bloempot met lek schaal uit de tuin

Om te beginnen met het bouwen van je buitenkachel heb je allereerst een terracotta bloempot nodig. Andere potten zijn niet geschikt om een kachel mee te maken. Zorg ervoor dat je de lekbak onder de pot ook meeneemt, want deze heb je nodig om de kachel straks in elkaar te zetten. In principe heb je maar 1 pot van gemiddelde grootte nodig om een kacheltje te maken. Alhoewel deze truc normaal gesproken word gebruikt om het terras te verwarmen, is dit ook een goede manier om je woonkamer te verwarmen. 

Stap 2: koop middelgrote waxinelichtjes

Heb je een pot te pakken? Haal dan middelgrote waxinelichtjes in huis. Door grotere kaarsjes te gebruiken wordt de warmte sneller afgegeven, maar als je alleen kleine waxinelichtjes in huis hebt dan kun je deze ook gebruiken. Ga je voor grote lichtjes, dan heb je ongeveer 4 kaarsen nodig. Gebruik je kleine waxinelichtjes dan houd je 6 kaarsjes aan. 

Stap 3: verzamel 4 stukken steen om de pot te verhogen

Als we de D.I.Y. kachel straks in elkaar zetten, dan is het de bedoeling dat de pot omgekeerd op een verhoging komt te staan. Op die manier kan de warmte die de kaarsen afgeven onder de pot door. Ga dus op zoek naar 4 blokken steen waar de pot op kan rusten zonder om te vallen. Gebruik geen hout of plastic om brand te voorkomen. 

Stap 4: zet de buitenkachel in elkaar

Heb je alle benodigdheden bij elkaar? Dan is het tijd om de kachel in elkaar te zetten! Begin met het neerleggen van de lekbak. Deze plaats je op een vlakke ondergrond zoals je gewend bent. Vervolgens leg je de blokken steen strategisch in de lekbak. Het is de bedoeling dat de terracotta pot straks op de blokken kan balanceren. In het midden plaats je de kaarsen en tot slot dek je het geheel af met de pot door deze op zijn kop op de blokken te zetten. Steek de kaarsen aan voordat je de pot erop zet en je bent klaar! Wil je extra warmte genereren, dan kun je een grotere pot over de kleine pot plaatsen.

Van bloempot naar buitenkachel

Van een bloempot een buitenkachel maken is een handige en kostenefficiënte manier om je huis deze winter te verwarmen! Wil je meer lezen over D.I.Y onderwerpen of heb je zelf een project waarvan anderen kunnen profiteren? Vertel er meer over in de comments of lees verder in ons blog om meer D.I.Y. projecten te ontdekken. 

Plaats een reactie