Decoratietrend 2022: asymmetrische spiegels 

Asymmetrische spiegels zijn tegenwoordig een trend. Spiegels zijn noodzakelijk in elk interieur en niet alleen omdat je je outfit of haar kunt controleren in de spiegel. Ze zorgen namelijk ook voor meer natuurlijke lichtval in huis en maken een ruimte optisch breder of langer. Dit komt perfect uit in donkere ruimtes of ruimtes die klein aanvoelen. Wil je de spiegel ook gebruiken om het interieur op een interessante manier te versterken? Kies dan voor asymmetrische spiegels! De nieuwste decoratietrend van 2022. 

Wat zijn asymmetrische spiegels? 

Asymmetrische spiegels zijn spiegels die aan de linker- en rechterkant een oneven vorm hebben. Trek je dus een verticale lijn in het midden van de spiegel, dan zal de linkerkant niet overeen komen met de rechterkant. Alhoewel veel mensen de voorkeur gaven aan symmetrische vormen, worden asymmetrische vormen in het interieur steeds populairder. 

Je kunt met asymmetrische spiegels alle kanten op. Wil je het bij één spiegel houden, dan zijn er verschillende grote asymmetrische spiegels te vinden. Je kunt met asymmetrische spiegels ook een volledige spiegelwand bouwen. Omdat de spiegels asymmetrisch zijn, kun je ze meestal zo ophangen dat losse spiegels één geheel vormen. 

asymmetrische spiegels

Waarom zijn asymmetrische spiegels een trend? 

De maatschappij veranderd en als de normen binnen een maatschappij veranderen, dan verandert de manier waarop mensen naar kunst kijken ook. Kijken we bijvoorbeeld 2 jaar terug, dan merk je dat mensen nu minder geneigd zijn om dingen in een hokje te plaatsen ten opzichte van toen. In het interieur uit dit zich in afwijkende vormen. Meubelstukken en decoratiestukken hoeven geen strakke lijnen of vormen meer te hebben en imperfectie wordt omarmd. Asymmetrische vormen komen hierdoor dichter bij perfectie te liggen en brengen meer warmte naar binnen. 

Waarom spiegels in het interieur onmisbaar zijn?

Spiegels worden al eeuwenlang gebruikt om de uitstraling van een kamer te verbeteren. Ze worden vaak gebruikt om de illusie van meer ruimte te creëren. Ze kunnen ook worden gebruikt om licht te reflecteren en een gevoel van warmte te creëren. Spiegels bieden ook een manier om een kamer helderder te laten lijken. Hierdoor zijn spiegels in een donker interieur onmisbaar.

Spiegels zijn ook onmisbaar in het interieurontwerp omdat ze diepte en dimensie toevoegen aan een ruimte. Sommige mensen denken dat spiegels een kamer groter doen lijken, maar dit is niet altijd waar. Het gebruik van spiegels moet zorgvuldig worden overwogen bij het ontwerpen van ruimtes met specifieke afmetingen, vooral als je wilt dat ze groter lijken dan ze in werkelijkheid zijn. 

Heb je bijvoorbeeld een smalle gang en wil je de gang breder laten lijken? Gebruik dan een spiegel die je horizontaal in de lengte hangt of werk met meerdere spiegels naast elkaar. Wil je een ruimte hoger doen lijken? Gebruik dan grote spiegels die je verticaal ophangt. Is het de bedoeling om meer licht naar binnen te halen met een spiegel? Zorg er dan voor dat natuurlijke lichtval in de spiegel reflecteert om de ruimte lichter te laten lijken.