Zo ga je om met de stijgende inflatie

De stijgende inflatie valt niet meer te ontkennen. Alles wordt duurder, de levenskosten stijgen, de energiekosten stijgen, maar het gemiddelde salaris blijft hetzelfde. Daarom zijn veel mensen op zoek naar manieren om te besparen, zonder in te leveren op comfort. Benieuwd naar hoe je dat doet? Lees snel verder! 

Bespaar op energiekosten

De gas- en energieprijzen blijven stijgen en alhoewel er in 2023 een prijsplafond ingaat zijn veel mensen op zoek naar een manier om deze winter te besparen. Met kleine veranderingen kun je al een flink verschil maken. Zet bijvoorbeeld een timer aan voordat je onder de douche stapt of laat de verwarming uit zolang dat comfortabel is. Kun je rigoureuze veranderingen aanbrengen, denk dan aan het verduurzamen van je huis. Door bijvoorbeeld te investeren in betere isolatie en een nieuw mechanisch ventilatiesysteem is het mogelijk om de binnentemperatuur comfortabel te houden én het binnenklimaat te verbeteren. Zo houd je jezelf en je gezin niet alleen comfortabel, maar ook gezond.  

Zet je uitgaven op een rij

Zet je uitgaven op een rij en kijk naar de uitgaven die je kunt verminderen of zelfs kunt voorkomen. Rook je bijvoorbeeld en overweeg je al langer om te stoppen? Dan is dit het perfecte moment om de knoop door te hakken. Ben je ook gek op A-merken, maar worden de boodschappen te duur? Probeer dan eens verschillende merken uit. Je zult merken dat er veel “B” producten te vinden zijn die qua smaak goed overeenkomen met de merken die je gewend bent. Je betaald hier alleen een stuk minder voor en dat voel je in je portemonnee. 

Laat de auto wat vaker staan

De prijs van brandstof is ook gestegen en je voorkomt dat je vaker moet tanken door korte ritten te vermijden. Pak voor de dagelijkse boodschappen wat vaker de fiets of ga wandelend op pad als dit mogelijk is. Op die manier voorkom je dat je de auto start voor korte ritjes, waardoor je bespaart op benzinekosten. Laat je de auto vaker staan, dan is de kans ook groot dat je minder gaat betalen voor je autoverzekering. Rijd je namelijk minder kilometers per jaar, dan is je premie over het algemeen ook lager. Vergeet dit niet te controleren als je besluit om vaker de fiets of benenwagen te nemen! 

Zet een spaardoel in 

Alhoewel je in krappe tijden niet aan sparen denkt, loont het om toch wat opzij te zetten. Het mooiste is als je ook rendement kunt krijgen op je spaargeld. Laat spaargeld bij voorkeur niet op de spaarrekening staan, maar investeer je geld zodat je vermogen kan blijven groeien. Het is hiervoor wel belangrijk om je te verdiepen in het product waarin je wilt beleggen. Ga je dus aan de slag met investeren of beleggen, dan doe je er goed aan om hier eerst informatie over in te winnen en de basis onder controle te krijgen. Zo weet je zeker dat je de juiste keus maakt en verklein je de kans op het verliezen van je geld of het verminderen van je investering. 

Plaats een reactie