6 Tips om geld te besparen tijdens hoge inflatie

We kunnen er allemaal niet meer omheen, we leven in tijden met hoge inflatiecijfers. Het is een kwestie van sparen en besparen. De prijzen blijven maar stijgen, door verschillende redenen. Dit komt door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, coronapandemie en torenhoge energietarieven. We geven je in deze blog tips hoe je geld kunt besparen tijdens hoge inflatie.

Wat is inflatie en waar staan we?

De prijzen van producten en diensten kunnen veranderen. Deze prijsfluctuaties hebben te maken met aanbod, vraag, logistiek, grondstoffen en marktsentiment. Men spreekt over inflatie als er een algehele prijsstijging plaatsvindt, over de gehele breedte van de economie. Je merkt bijvoorbeeld dat je vandaag met €50,- veel minder kopen dan een jaar geleden.

In dit geval hebben we het niet over luxeproducten of diensten zoals;

 • Concertkaarten
 • Luxe hotelbezoeken
 • Maatwerk diensten
 • Hoog segment auto’s

Je kunt bijvoorbeeld denken aan alledaagse producten, ook wel eerste levensbehoefte;

 • Brood
 • Melk
 • Kleding
 • Brandstof

Sinds het begin van dit jaar is de inflatie opgelopen tot een hoogtepunt van 11,9%. Dit is de hoogste inflatie sinds 1976!

Wat is inflatie?

Aanbieders vergelijken en besparen tijdens hoge inflatie

Het is als eerste interessant om te kijken naar je huidige uitgaven. Met name je vaste lasten zijn goed om jaarlijks onder de loep te nemen, waar geef jij je geld aan uit en kun je hierop besparen tijdens hoge inflatie?

besparen door energie vergelijken
Website van Gaslicht.com

Energie vergelijken

Een grote kostenpost zijn bijvoorbeeld uitgaven voor gas & licht, energie vergelijken is daarom ook niet onverstandig. Er zijn online veel websites te vinden waar je dit kunt doen. Zelf ben ik groot fan van energie vergelijken via GasLicht.com.

Internet & TV aanbieders vergelijken

Iedereen heeft een tv en internet in huis. Een gemiddeld abonnement kost al snel €60,- per maand. Wellicht zit je al heel lang bij dezelfde aanbieder omdat je het lastig of eng vindt om over te stappen. Echter kan het heel erg lonen om Internet en tv-aanbieders met elkaar te vergelijken om zo tot een betere deal te komen.

Vaak komen ze kosteloos bij jou thuis alles installeren. Je hebt er verder helemaal geen werk mee en kunt snel 5-10 euro besparen op je maandlasten.

besparen tijdens hoge inflatie door je huidige abonnementen te vergelijken

Abonnementen vergelijken en beoordelen

Veel mensen hebben verschillende abonnementen lopen bij verschillende aanbieders. Het kan heel erg lonen om je huidige abonnementen te vergelijken en nog belangrijker te beoordelen. Hoeveel stille geldverslinders trekken maandelijks geld uit jouw laatje? Je kunt hierbij denken aan abonnementen op:

 • Kranten en tijdschriften die ongelezen in de oud papier container belanden.
 • Sportschool abonnement waar je nooit meer heen gaat of wellicht is de concurrent een paar euro goedkoper? Overweeg om over te stappen.
 • Giften aan goede doelen, het is goed om gul te zijn echter moet je er zelf uiteindelijk niet onder lijden.
 • App abonnementen kun je tegenwoordig in 1 klik in de appstore aanschaffen. Na een jaar worden deze automatisch verlengd, gebruik jij de apps wel? Heb je er wat aan, is het nodig? Zijn de antwoorden nee? Je weet wat je moet doen.

Besparen door te verduurzamen

Ben jij een geluksvogel die een goed gevulde spaarrekening heeft? Mooi dan is dit onderdeel uit het artikel zeer interessant voor jou.

Ten eerste; omdat je spaargeld op dit moment stilstaat, je krijgt nauwelijks rente.
Ten tweede; Verduurzamen is kostbaar, gelukkig kun je her en der wel subsidie krijgen van de overheid. Hou dit goed in de gaten.

Je zou dus je spaargeld kunnen investeren in een duurzame en energiezuinige toekomst. Dit kun je doen op onderstaande manieren:

Woning isoleren

Je denkt dat woningen in Nederland wel goed geïsoleerd zouden moeten zijn. Niets is minder waar, veel woningen vooral de woningen voor 1992 zijn heel slecht geïsoleerd. Je zou een deel van je spaargeld kunnen investeren in de isolatie van je woning. Ook is het mogelijk om hiervoor subsidie aan te vragen bij de gemeente. Check hiervoor even de website van de Rijksoverheid.

Door woning isolatie kun je al snel veel geld besparen op je energierekening. Wel zo chill in tijden van hoge inflatie en torenhoge gaskosten.

Warmtepomp of hybride cv

Overstappen op een warmtepomp of hybride cv zorgt ervoor dat je minder afhankelijk bent van gaslevering. Je verwarmt je hus in principe met elektriciteit, in koude winters gebruik je slechts een fractie van het gas van wat je nu al verbruikt. De aanschaf van een warmtepomp systeem is nog kostbaar en gaat snel richting de EUR5000,- ook hier kun je weer subsidie aanvragen. Check wederom de website van de Overheid wat de mogelijkheden zijn.

Water besparen

Met behulp van een waterbesparende douchekop kun je al snel tientallen euro’s per jaar besparen op je waterrekening. De waterbesparende douchekop zorgt ervoor dat tijdens het douchen minder water verbruikt wordt. Minder water verbruiken is minder water betalen en dus kassa voor jou portemonnee.

Conclusie

Met bovenstaande tip voor het besparen tijdens inflatie kun jij veel geld besparen. Het is interessant om je huidige vaste lasten onder de loep te nemen en je abonnementen te vergelijken. Als je een goed gevulde spaarrekening hebt kun je ervoor kiezen om je huis te verduurzamen. Vergeet vooral niet de subsidieregeling te checken en nog belangrijker aan te vragen. Ik ben benieuwd wat jij al gedaan hebt om de inflatie de baas te worden, wellicht heb je nog andere tips? Laat het ons weten in een reactie onder deze blog 😊

Plaats een reactie